Sov bättre med ett tyngdtcäke

Om du sover oroligt på nätterna eller har svårt att sova kan ett tyngdtäcke råda bot på det problemet.

Gråt tyngdtäcke för dig som har svårt att sova

Vi kan börja med vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäckes popularitet kommer främst från sitt löfte om att minska ångest och ge bättre sömn. Tyngdtäcket är precis som det låter ett täcke med tyng och är fylld med små föremål som pellets, skivor eller pärlor av polypropylenplast eller glas, vilket ger den en extra vikt som försiktigt kramar användaren. Ofta blandas det med ett mjukare material som bomull för att upprätthålla en mer traditionell täcke-känsla. Vikten på ett tyngdtäcke sträcker sig från cirka 3 till 15 kilo. Viktigt att tänka på är att det inte är rekommenderat att sova med spädbarn under ett tyngdtäcke

Vilka fördelar finns det med ett tyngdtäcke?

Även om tyngdtäcken kan gynna vem som helst, är de särskilt användbara för personer som rör på sig mycket under natten. Tyngdtäcket trycker försiktigt på användaren, håller dem stilla och ger dem stöd. Det lugnande trycket minskar kortisol, som är kroppens främsta stresshormon och uppmuntrar produktion av serotonin, ett hormon som är förknippat med känslor av lycka och välbefinnande.

Enligt en studie ger det “djupa beröringstrycket” som filten erbjuder “försökspersonerna känslor av säkerhet, avkoppling och komfort.” Andra studier som undersöker användningen av vägda filtar hittade liknande resultat, där majoriteten av de svarande rapporterade lägre ångest.

Viktade filtar kan också lindra symtomen hos personer som lider av sömnlöshet, kroniska smärt tillstånd eller rastlösa bensyndrom. De är bra av djupare psykologiska skäl också med potentiella fördelar för de som lider av depression och autism.

Vilket tyngdtäcke ska jag välja?

När det gäller att hitta ditt eget viktade filt finns det flera faktorer att tänka på. Först vill du ha ett tyngdtäcke som är ungefär 10 procent av din kroppsvikt. Till exempel, för någon som väger 70 kilo, skulle tyngdtäcke på 7 kilo vara det bästa valet. Om du hamnar mellan standardvikterna för täckena, är det bättre att välja det tyngre alternativet.

Tänk på vilken storlek av täcket. Eftersom att tyngdtäcket har en vikt måste du hitta ett täcke som inte spiller över för mycket då det lätt glider ner på grund av sin vikt.