Vilka hörlurar ska man välja?

Vad ska man tänka på när man köper ett par hörlurar egentligen är en fråga många ställer sig.

Hörlurar guiden

De flesta lyssnar på musik, ljudböcker eller podcast någon gång under dagen och för att undvika att störa sin omgivning som medarbetare och andra pendlare krävs det ett par hörlurar. En bra först regel är att inte impulsköp hörlurar då de kan kosta från ett par 100-lappar till par tusen. Alla har sina egna fördelar, nackdelar och unika funktioner. Vi har sammanställt en lista över faktorer som ska beaktas när du letar nya hörlurar.

Trådbunden eller trådlös

Både trådbundna- och trådlösahörlurar har sina för- och nackdelar där din personliga preferens är det som kommer att få avgöra. 

Det mest populära formatet för överföring av trådlös musik är Bluetooth, men kom ihåg att du offrar viss ljudkvalitet på grund av filkomprimeringsprocessen. Men om köper ett par trådlösahörlurar får du en helt ny frihet där sladden inte kommer att vara vägen vilket gör att du kan röra på dig utan bli begränsad av sladden.

Fördelar: Ingen sladd mellan hörlurar och ljudenhet. Du kan strömma ljud på upp till 10 meter från din enhet – och ibland till och med längre.

Nackdelar: Du måste ladda hörlurarna då musiken stannar när ditt batteri tar slut. Komprimerar ljudfiler vilket kan göra att din musik låta mindre dynamisk.

Stil

Liksom skor, solglasögon och andra föremål finns det olika stilar på hörlurar. Precis som med kläder och modeaccessoarer kommer du förmodligen att föredra den ena framför den andra. Generellt sett är in-ear det billigaste alternativet, där efter kommer on-ear och dyrast är over-ear-hörlurar men självklart finns det olika pristrappor inom varje hörlurskategori. 

Over-ear: Generellt sett erbjuder over-ear hörlurar ett bättre ljud än deras mindre syskon av den enkla anledning – större högtalare innebär att hörlurarna lättare kan pumpa ut djupare och tydligare bas, vilket är en viktig aspekt av god klingande musik. Bortsett från bättre ljud erbjuder over-ear hörlurar också en bra ljudisolering, eftersom att de bättre kan skapa en bra tätning runt öronen. Dock är denna typ av hörlurar även de största vilket gör att de inte är lika lätta att bara slänga ner i väskan när man är på språng. Men med andra ord, om du vill ha de bästa klingande och den djupaste basen så är over-ear hörlurar det du letar efter.

On-ear: Hörlurar som är on-ear är inte lika bra som over-ear hörlurar, men de erbjuder fortfarande bra ljudkvalitet. Högtalarna för hörlurar är i allmänhet fortfarande relativt stora, så att de fortfarande kan pumpa ut fin och djup bas. När det gäller bullerisolering är on-ear hörlurar bra dock inte lika bra som over-ear hörlurar. 

In-ear: In-ear hörlurar blev berömda när iPod och andra MP3-spelare började växa då ett var av ett mindre format än cd-spelaren kunde man enkelt ta med sig allt man behövde för att lyssna på musik direkt i fickan.

In-ear hörlurar har i allmänhet det sämsta ljudet av de tre typerna, till stor del för att högtalarna i dem är små. Dock ska man inte att säga att in-ear hörlurar alltid låter dåligt, men för att få en bra ljudbild genom alla frekvenser bör inte köpa det billigaste. Vissa in-ear hörlurar erbjuder bra ljudisolering, speciellt om de levereras med minneskumtips som skapar en bättre tätning.

Bekvämlighet

Återigen kommer era personliga preferenser att variera även här, men det finns några saker att tänka på. Många trådlösa hörlurar kommer inte med dämpande skum isolering, vilket gör längre lyssningssessioner jobbiga. Med de mer traditionella modellerna finns det två viktiga saker att titta på: huvudkåpan och öronkuddar. Om kåpan över huvet är för hård kommer det att göra ont när det klämmer på huvudet. Det kan vara bra i några minuter, men efter en timme eller så är det ganska hemskt. 

När det gäller öronkuddarna är det en fin linje mellan för mjuk och för fast. Om kuddarna är för mjuka kan du känna kanten på öronkoppen trycka in runt örat. Och om de är för fast, kommer troligen den totala komforten att drabbas.

Ljudkvalité

En annan punkt som är kanske en av de viktigare är såklart ljudkvaliteten. Denna punkt är den otroligt subjektivt. Vissa människor tycker om mer bas som Beats hörlurar vanligtvis erbjuder, medan andra inte tycker om det. Vad som är bäst för dig beror verkligen på vilka genrer du föredrar, särskilt de du lyssnar på oftast.

Brusreducering

Om du reser mycket är svaret ett rungande ja på denna aspekt. Såklart kan man överleva en lång flygresa eller tunnelbanependling utan brusreducerade hörlurar, men du kommer att klara dig mycket bättre med ett par som hindra ljud från andra passagerare och motorljud.

Batteritid

De flesta over-ear hörlurarna erbjuder ca 25 till 30 timmars uppspelning (i vissa fall mer). Tiden kommer att variera baserat på volym, användning av aktiv brusavbrott och andra faktorer, men 30-timmarsgränsen är ganska standard. Du kan förvänta dig liknande prestanda från trådlösa on-ear hörlurar.

För de mindre in-ear modellerna är det vanligast med ett intervall på fem till åtta timmar. Men tiden kommer såklart att variera beroende på användning. Den goda nyheten är att de flesta trådlösa hörlurarna kommer med ett laddningsfodral så att du enkelt kan ladda dem när du är på språng. Det betyder att du kan fylla på batteriet under din lunchpaus. I de flesta fall kommer den portabla dockan att kunna ladda hörlurarna två eller tre gånger innan hela paketet måste laddas.